Utolsó frissítés: 2025.08.30. | Szerző: Borsos Tibor
A ribeye steak a grillezés egyik koronázatlan királya. Gazdag ízvilága, márványos szerkezete és lédússága miatt nem véletlenül tartják a steakrajongók egyik kedvencének. De mitől lesz igazán tökéletes? Most minden titkot elárulunk, amitől a következő ribeye steak sütésed igazi BBQ élménnyé válik – még akkor is, ha nem vagy profi séf!
Ribeye steak – A steakek királya
Honnan származik a ribeye?
A ribeye steak a marha hátsó bordarészéből, az úgynevezett „rib” szakaszból származik. Innen jön a neve is: rib-eye, vagyis a borda „szeme”, a hús legzamatosabb része. A hús puhaságát és ízletességét az adja, hogy ez a rész keveset dolgozik, így szépen márványozott és szaftos marad.
Miért ideális grillezéshez?
A márványozottság – vagyis az izomszövetek közé ágyazott zsírréteg – igazi áldás grillezéskor. A zsír ugyanis sütés közben szépen elolvad, belül tartja a nedvességet, kívül pedig ropogós kérget segít kialakítani. Nincs is jobb annál, mint amikor a sülő steak illata belengi a kertet egy nyári estén!
Alapanyag kiválasztása – Ez dönti el a végeredményt
Húsminőség, márványozottság, érlelés
A jó steak titka mindig a húsnál kezdődik. Keress legalább 21 napig érlelt, szép márványozottságú ribeye-t. Ha van rá lehetőséged, válassz szárazon érlelt (dry-aged) húst – ez intenzívebb, diós ízt ad a steakednek.
Mekkora szelet az ideális?
Az arany középút 2,5-4 cm vastagság. Egy ekkora szelet elég vastag ahhoz, hogy ne száradjon ki, miközben kívül szép kérget kap. Súlyra ez 250-350 gramm körül mozog. Egy személynek bőven elegendő – vagy akár romantikus grillezős estére is megosztható.
Előkészítés – A tökéletes sütés a deszkán kezdődik
Sózás, szobahőmérsékletre hozás
A hideg hús ellensége a tökéletes steaknek. Vedd ki a hűtőből legalább 30-40 perccel a sütés előtt, és hagyd szobahőmérsékleten állni. Így egyenletesebben sül át.
Sózni lehet előre is, de ha ezt választod, legalább 40 perccel sütés előtt tedd meg. Így a hús nedvessége nem ül meg a felszínen, hanem visszaszívódik – az ízzel együtt.
Szárazpác vagy natúr?
Egy jó ribeye-nak nincs szüksége bonyolult pácra. Egy kis durva só, esetleg frissen őrölt bors – és már mehet is a grillre. Ha mégis extra aromára vágysz, próbálj ki egy száraz fűszerkeveréket (pl. fokhagyma, füstölt paprika, rozmaring), de ne vidd túlzásba.
Olajozás – Igen vagy nem?
A steakre nem feltétlenül kell olajat tenni – de ha szeretnél, nagyon vékony rétegben kend be semleges ízű olajjal (pl. repce- vagy szőlőmagolaj). A rács viszont legyen alaposan megtisztítva és olajozva, hogy ne ragadjon le.
Grill előkészítése – Direkt vagy indirekt módszer?
Faszénes grill előmelegítése
A legjobb ribeye grillen sül, nem serpenyőben – de csak akkor, ha megfelelően előkészíted. Ha faszenes grillt használsz, gyújts be legalább 30 perccel korábban, és várd meg, amíg a szén világosszürke hamut kap. Ekkor van a legmagasabb hőfok.
Rács hőfoka és zónák kialakítása
Alakíts ki két zónát a grillen: egy forró, direkt hővel dolgozó részt, ahol a kérget alakítod ki, és egy kevésbé forró, indirekt zónát, ahol át tud sülni a hús anélkül, hogy megégne.
Maghőmérő használata
Egy maghőmérő nem csak a profik játékszere. Ha biztosra akarsz menni, használd bátran! Ezzel tudod igazán precízen belőni, mikor készül el a steak a kívánt sütési fokozatra.
Ribeye steak sütése grillen – Lépésről lépésre
Kéregképzés – erős, direkt hőn
Helyezd a steaket a forró rácsra, és ne mozgassd az első 2-3 percben. Ez az idő kell ahhoz, hogy gyönyörű, ízes kéreg képződjön rajta.
Átforgatás, kérgesítés másik oldalon
Forgasd át, és a másik oldalon is ismételd meg a kérgesítést. Ne nyomkodd, ne szurkáld – hagyd dolgozni a hőt.
Pihentetés
Sütés után a steaknek legalább 5-8 perc pihenés jár. Takard le alufóliával, de ne zárd le légmentesen! Ezalatt a belső nedvesség újra szétoszlik – ettől lesz igazán szaftos.
Maghőmérséklet-táblázat
Sütési fokozat | Maghő (°C) | Állag |
---|---|---|
Rare | 50-52 | véres, szaftos belső |
Medium Rare | 55-57 | rózsaszín belső |
Medium | 60-63 | enyhén rózsaszín, már jobban átsült |
Medium Well | 65-67 | csak egy kis rózsaszín maradt |
Well Done | 70+ | teljesen átsült, de már szárazabb lehet |
Grillezési időtartam – vastagságtól függően
2-3 cm vastag steak esetén:
- Rare: 2 + 2 perc oldalanként
- Medium rare: 3 + 3 perc oldalanként
- Medium: 4 + 4 perc oldalanként
Ne felejts el pihentetni minden sütés után!
Hogyan tálald? – Egyszerűség a csúcson
Szeletelés iránya
Mindig a rostokra merőlegesen szeletelj! Így lesz könnyen rágható és omlós minden falat.
Kísérők
A ribeye önmagában is főszereplő, de pár jól megválasztott kísérő még magasabbra emeli az élményt:
- Grillezett zöldségek (pl. cukkini, paprika, hagyma)
- Chimichurri mártás (petrezselymes, ecetes friss fűszerszósz)
- Fűszervaj (pl. kakukkfüves, fokhagymás, chilis)
Gyakori hibák, amiket kerülj el
- Túl korai sütés – hideg hús = nem egyenletes sütés
- Nem pihenteted – a levet azonnal elveszti
- Túl gyakori forgatás – a kéreg nem tud kialakulni
GYIK
Mennyi ideig kell pihentetni?
Legalább 5, de inkább 8-10 perc. Ezalatt a hús „megnyugszik”, és nem veszíti el a levét, ha felvágod.
Kell-e olajozni a steaket?
Nem kötelező, de egy vékony réteg segíthet a tapadásmentességben. A rácsot viszont mindig olajozd be!
Használjak fedőt?
Ha indirekt hőn készíted a steaket, akkor igen – fedő alatt egyenletesebben sül át. A kérgesítés viszont fedő nélkül a legjobb!
Zárszó
Ha eddig csak próbálkoztál a steak sütéssel, most végre eljött az idő, hogy mesteri fokra emeld! Egy jól elkészített ribeye nem csak étel – igazi BBQ élmény, amit garantáltan minden vendéged emlegetni fog. Ne feledd: jó alapanyag + figyelmes előkészítés + türelem = tökéletes steak. Boldog grillezést!